keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Loma lähestyy

Kesä on tullut ja lomatkin lähestyvät. Tänä vuonna tarkoituksena on kartoittaa "Espanjan skotlanti" eli Baskimaa. Onhan paikka pakko nähdä, niin maisemiltaan kuin keittiöltäänkin sillä harvaa paikkaa hehkutetaan tasapuolisesti kaikissa ruoka-alan julkaisuissa.

Matka alkaa Bilbao:sta jossa on erinomaisia ravintoloita. The Paikka taitaa kuitenkin olla San Sebastian jonne pitää ehdottomasti päästä. Ensin muutamat pintxot oluen kanssa ja sitten nauttimaan.

Lähetin juuri sähköpostia Arzak:n. Katsotaan onnistaako vai pitääkö etsiä uusi kohde gourmet-trippailulle. Ainakin Espanja haarukassa -kirja hehkuttaa paikkaa kohtuullisin ylisanoin.

Olisi mielenkiintoista kuulla, missä kannattaa käydä ja mitä jättää väliin. Enkä nyt tarkoita pelkästään Michelin tähditettyjä paikkoja - niistä saa helposti tietoa - vaan paikallisten suosimia arkipaikkoja.

maanantaina, kesäkuuta 12, 2006

Kesä ja muikut


Neljän tunnin ajomatka raskaan työviikon jälkeen. Mikä on palkinto? Yötön yö, lintujen konsertti ja peilityyni järvi. Siinä vaiheessa ei mökin lävitse käyvästä vienosta tuulenvireestä ja pienestä kosteudesta jaksa marista. Lämmitys päälle ja makuupussiin.

Aamulla on nälkä (milloin ei olisi) joten nokka kohti Puumala cityä, kuntanelikon rietasta metropolia. Pakolliset nähtävyydet kuten aikoinaan lähitienoon suurimman sillan sky bar suoritettu. Munkki oli makoisaa. Sitten torille katsastamaan kalatarjonta ja syömään jääteöä.

Mutta mitä mitä?! Torin ainoassa kalavaunussa möllöttelevät sulassa sovussa savustetut lohirullat, muikkusäilykkeet ja ties mitkä herkkupaté:t. Mutta missä on tuore kala? "Kohta tulee muikkuja" ilmoittaa reipas myyjä. Eikun Salen kautta odottelemaan. Puolen tunnin kuluttua pihaan kaartaakin auto joka tuo tätä kaivattua herkkuja ja hetkessä kojun eteen muodostuu paikallisiin mittasuhteisiin suhteutettuna pitkä jono. Muikut messiin ja menoksi.

Mielenkiintoistahan tässä on nimenomaan tuoreen kalan puute. Näin maallikkona helposti luulisi että juuri Saimaan rannalla kala olisi tuoretta ja sitä olisi riittävästi. No ei ainakaan Puumalassa. Onneksi sentään muikkuja sai. Astetta suurempi kalamies, isäni, kuitenkin totesi että näin on aina ollut. Aina tarkoittaa tässä kymmenien vuosien aikaperspektiiviä. En siis pääse syyttämään ainaista "jalostusasteen kasvatus"-mantraa tästä. Ja onhan muikku loistava kala.

Takaisin mökille ja tulet aluilleen. Mielestäni tuoreen kalan maku ei kaipaa kyytipojaksi muuta kuin suolaa. Tästäkin huolimatta päätin kokeilla jotain uutta ja sekoittelin kaloille marinadin. Oliiviöljyhän sopii muikuille kuin bemari Jakomäkeen mutta voita ei valitettavasti ollut saatavilla. Mitäköhän sekin meistä kertoo. Ainakin sen, että jääkaappi ei ole päällä viikolla. Pidemmittä puheitta:

  • tuoreita Saimaan muikkuja
  • Oliiviöljyä
  • Balsamiviinietikkaa
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Sokeria

Ainekset (muut kuin muikut) sekoitellaan rauhassa ja myötäpäivään suuntautuvin liikkein. Kalat sivellään marinadilla ennen paistamista ja paistamisen jokaisessa vaiheessa. Etikkaa ei kannata käyttää liikaa, jottei kalan aito maku kärsi.

Onneksi julkaisen tätä blogia salanimellä. Isäni saisi kohtauksen jos tietäisi poikansa olevan marjanpoimijaan verrattavissa oleva kalanmarinoija.