perjantaina, joulukuuta 29, 2006

Hyvää uutta vuotta

Vuosi vaihtuu tyylikkäissä merkeissä. Kun raketit paukkuvat räntäsateessa, herrasmies vetäytyy kotiinsa. Takassa räiskyy tuli, itse kaadettu karhuntalja tuntuu mukavalta varpaissa, nahkainen nojatuoli nitisee arvokkaasti kun treenattu vartalo laskeutuu hellään syleilyyn. Viinikellarista on haetettu muutama tilaisuuden arvokkuuden huomioiva pullo jaloa juomaa. Vuoden vaihtuminen ilman samppanjaa tietää seitsemää laihaa vuotta sekä yletöntä paheksuntaa connoisseur-kavereiden kesken.

Jaan harvoin viinivinkkejä mutta viime päivinä sattui käsiini osumaan muutama jalo tippa jotka sopisivat myös vuoden vaihtumisen yhteyteen.

Veuve Cliquot 1988 on arvokas tuttavuus. Tumma paahteisuus, rusinaisuus tervehtii maistelijaa. Jo tumma väri tekee selväksi että nyt ei nautita Ballettia. Kannattaa nauttia muualla kuin Senaatintorilla.

Marguet Bonneravea maistellessa vilaisin etikettiä valitettavan lyhyesti. Tyylikäs juoma tämä. Paahteisia marjoja. Hyvä paketti joskaan ei lesken tasolla. Hintaansa nähden loistava.

Viini- ja ruokarikasta uutta vuotta!

sunnuntaina, joulukuuta 17, 2006

Ruokatunnelmia mereltä


Voiko Itämeren risteilyaluksia ja makunautintoa mainita samassa lauseessa? Näköjään voi. Viking Line, tämä Itämeren turo ei kuitenkaan loista ruuan suhteen. Kun ihmiset lukitaan moneksi tunniksi alukseen tulisi ruokailuvaihtojen olla kaikkia kansanryhmiä puhuttelevat. Itse en laivalta löytänyt mitään. Jossain maha piti täyttää joten suuntasimme kohti kulinaristin paratiisia, legendaarista ja perinteikästä seisovaa pöytää.

Fiilis ja tuiske on uskomaton. Katkarapuja, ja vielä kuorineen! Otetaan näitä ainakin kaksi lautasellista. Kuorimisen into lopahtaa viimeistään viidennen kohdalla. No onneksi täällä ei lasketa. Uusi lautanen käteen, nyt ei ädinkään tarvitse itse tiskata. Mitä kaikkea samalle lautaselle oikein mahtuukaan? Lihat ja kalat sulassa sovussa. Vähän kaikkea ja mahdollisimman paljon. Viiniäkin on, niitä molempia.



Seurapeli. Mitä jos seisovan pöydän antimista joutuisi loihtimaan edes jonkinlaisen aterian? Jokainen aterioitsia saa tehtäväkseen kolmen ruokalajin illallisen. Kanssakilpailijat äänestävät voittajan.

Alkuruuista voittava annos oli kalan elämän: lohi. Tuomaristo vakuuttui selkeästä esillepanosta sekä selkeiden perusmakujen kunnioittamisesta. Kylmä pöytä onkin selvästi lämmintä parempi, varsinkin kalat ovat varsin kelvollisia - jopa yllättävän maukkaita. Ehkä graavilohta on vaikea ryssiä. Sommellier valitsi annoksen seuraksi hapokasta valkoviiniä.

Pääruokien voittajaksi selviytyi paahtopaistia, pariisin perunoita, punaviinikastike ja marjahyytelö. Juomasuosituksena calimocho - ehkä ainoa tapa saada tätä viiniä alas. Kyllä silmä syö mukana. Ainakin aika menee leppoisasti pienen puuhastelun merkeissä.

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Lounas Tukholmassa


Mitä tapahtuu kun ei kävelekään Viking Linen terminaalista suoraan Burger Kingiin ja takaisin? Saattaa löytää aivan uusia kulinaristisia ulottuvuuksia. Tällä kertaa Grodan, Grev Ture.

Astumme sisään kreivin aikaan, yhdentoista maissa. Paikka on vielä tyhjä mutta täyttyy hyvää vauhtia. Tunnen itseni alipukeutuneeksi. T-paita ei toimi paikassa jossa muilla on jäykkää kaulassa. Ihailen ruotsalaisten taitoa pukeutua. Ei jälkeäkään mukavuuteen pyrkimisestä. Tyyli ennen kaikkea, oikein!

Alkuun "Crepes - svampfyllda, tryffelaioli, machésallad" (95kr) eli vapaasti suomennettuna sienillä täytettyjä lettuja. Sienien kanssa ei todellakaan ole säästelty eikä lettu meinaa riittää. Aioli on mitä on, eli makuuni turhan rasvaista. Sitähän se on, en vain pidä siitä. Kaunis annos.


Pääruuaksi "Kalvlever - vinägerfrästä champinjoner & sticklök, bacon" (169kr) eli maksaa. Maksan kanssa ei ole säästelty ja käsittely on ensiluokkaista. Vielä pekonia sekä mukavasti etikkaisia herkkusieniä. Harvinainen yhdistelmä, sekä maku, koko että ulkonäkö kohdallaan - kuva ei tee annokselle oikeutta. Lisää tätä!

Harvinaista kyllä, jälkiruokaa ei edes tee mieli ja suuntaamme kylläisinä kohti Tukholman muotimaailmaa.

Illalla laivalla hieman erilaisten makunautintojen parissa. Niistä lisää myöhemmin.

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Ruotsalaiset osaavat


Miksi tarvitaan ruotsalainen keksimään että glögin voi pakata vaikka valkoiseen tai vodkan kultaiseen pulloon?