torstaina, heinäkuuta 20, 2006

McCerveza


Espanja on ruuan suhteen mielenkiintoinen maa. Tilatessa lihaa tai kalaa yleensä myös saa lihan tai kalan, eikä sitten juuri muuta. Turhaa kikkailua ei pahemmin harrasteta. Yksinkertaisuus kunniaan!

Yllätys ei sinänsä ole että pohjoismaiden ja USA:n ulkopuolella suhtautuminen alkoholiin on yleisesti ottaen kohtuullisen rentoa. Olut ja viini ovat ruokajuomia - eikä niiden kohtuullinen nauttiminen tarkoita sielun myymistä perkeleelle.

Jopa Mäkkärissä aterian juomavaihtoehtona on viilentävä Mahou-olut. Tästä muistuu mieleeni episodi Taco Bell:ssä jossain Las Vegasin lähettyvillä. Myyjä meinasi revetä naurusta yrittäessäni tilata olutta. Kun suusta viimein tuli muutakin kun hervotonta ulvontaa oli reaktio suurinpiirtein "Heh, aika hyvä, mitä sä oikeasti haluat juoda?".

Pyrin yleensä kiertämään pahimmat turistialueet kaukaa. Tämä reissu kuitenkin osoitti, että eivät nekään aivan läpeensä pahoja ole. Yksi hyvä esimerkki on ruokailun helppous. Espanjalaiset syövät lounaan kolmen kieppeillä ja päivällisen kymmenen aikoihin. Muina aikoina kunnon ruokaa ei sitten oikein saakaan.

Toisaalta, kun syö paikallisten tavoin tekee välillä todella hyviä löytöjä. Kuten paikallnen menu del dia eli lounastarjous. Paikasta, kaupungistä ja kuun asennosta riippuen n yhdeksän euron hinnalla lunastaa itselleen kolme ruokalajia, puoli pulloa viiniä, vettä ja tuoretta leipää. Tällä satsilla jaksaakin hyvin odotella seuraavaa ruoka-aikaa.

Pohjoisen Espanjan matka oli ruuankin suhteen erittäin antoisa. Saimme kun saimmekin peruutuspaikan Arzakkiin. Jotain paikan suosiosta kertoo se että tein varauksen n. kuukausi ennen A-hetkeä. Lisää juttua tulossa ...

4 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Olin kauan sitten töissä italialaisessa sairaalassa, jossa kanttiinin hanoista saattoi lorotella itselleen puna- tai valkoviiniä tasaveroisesti kaikkien muiden nestevaihtoehtojen ohella.

Mies kertoi Belgian ja Hollannin välisestä kulttuurierosta: hollantilainen oli järkyttynyt kun belgialainen kollega huuhtoi työpaikkalounaansa alas viinillä. Belgialainen puolestaan järkyttyi kun hollantilainen etsiskeli (turhaan) maitoa ruokajuomakseen.

Ville kirjoitti...

Onhan noita eroja maan sisälläkin. Esimerkiksi Ranskan eteläosissa sairaalan taukotiloissa on jääkaappi täynnä alkoholia. Elsassissa Saksan rajalla moinen on ennenkuulumatonta.

Espanjassa ainakin joissain korkeakouluissa on ruokajuomavaihtoehtona veden ohella punaviini. Olen itse tälläisessä syönyt, mutten saanut vahvistusta muista kouluista.

rinsu kirjoitti...

Itse pistäydyin vuosia sitten firenzeläisen kirjaston alakerran kahvilassa. Tai siis ajattelin, että siellä olisi kahvila. Mitä vielä, siellä oli täyden palvelun baari, jonka kiillotettu tiski ja laaja pullovalikoima asiaankuuluvan peilin edessä lasihyllyillä saattoi useimmat suomalaiset baarit häpeään.

Ville kirjoitti...

Miellyttäviä yllätyksiä! Saksa - sarjassamme olut on ruokajuoma - on piilobaarien luvattu maa!