lauantaina, heinäkuuta 14, 2007

Retsikka


Kesä on jännää aikaa. Paatunutkin kaupunkilainen pakkaa vapaaehtoisesti tavaransa ja suuntaa maalle, ainakin muutamaksi päiväksi. Iltalenkit järven ympärillä, ruohon kohina, paljaat varpaat, naapurin sikalan lihataloudelliset tuoksut. On tullut kesä. Vaikka sataa vettä, niin täällähän ollaan. Onneksi vasta remontoidusta tuvasta löytyy myös leivinuuni jota olen palanut halusta kokeilla jo vuoden päivät.

Viimeksi uuni tarjoili - neitsytmatkallaan - rieskoja, jotka kokivat turhan nopean palamiskuoleman. Harjoituksia jatketaan kesän aikana lisää. Silloin, kuten tälläkin kertaa, hyvin onnistui retsikka. Nimi on mielenkiintoinen ja etymologia olisi mielenkiintoista tuntea. Kutsutaanko tätä kamaa muulla nimellä esimerkiksi lännessä? Resepti on seuraavanlainen

  • 1 litra vettä
  • 0,75 dl sokeria
  • 3 dl lähimyllyn ruisjauhoja
  • 4dl puolukoita
  • ripaus suolaa
Ainekset sekoitellaan ja tungetaan uuninkestävässä astiassa (lämmitettyyn) leivinuuniin yöksi. Varmasti myös sähköuuni kelpaa. Tuloksena hyvin hautunutta puuroa joka pitää miehen tiellä. Itse käytin sattumalta löytynyttä ja itsetehtyä puolukkahilloa, jolloin sokerin voi jättää pois.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruispuuro!

Ville kirjoitti...

Muuten hyvä, mutta missä puolukka?