maanantaina, syyskuuta 24, 2007

Thaisalaatti


Pidän todella paljon thaimaalaisesta ruoasta. Varsinkin salaatit ovat mieleeni. Nimiä en rupea tässä tavaamaan, mutta suosikkeja ovat erityisesti papaijasalaatti sekä tuore-korianteri-jauhettu-liha-salaatti. Ompas myyvä nimi.

Nyt en ruvennut lihoja jauhamaan vaan sovelsin papaijasalaatin ohjetta. Tai siis mitä ohjetta, muistelin mitä olin syönyt. Jotain varmasti unohtui ja huomattavan paljon tuli lisää. Nuudelit ja ravut eivät esimerkiksi tähän kuulu ollenkaan, ainakaan perinteisessä mielessä.

Salaatti

  • Lasinuudeleita
  • Katkarapuja
  • Papaijaa
  • Kurkkua
Kastike
  • Kalakastiketta
  • Sokeria
  • Seesaminsiemeniä
  • Limen mehua
  • Valkosipulia
  • Tuoretta chilipaprikaa
Papaijasta ja kurkusta otetaan siemenet pois paloitellaan. Ravut otetaan sulamaan - olettaen tietysti että käytetään pakastettuja rapuja - ja lasinuudelit kypsennetään.

Kastike kannattaa lämmittää, niin sokeri liukenee aavistuksen nopeammin. Itse käytin pirkan "mietoa" chilipaprikaa. Jätin mukaan vain muutaman siemenen ja maku oli silti riittävän tuhti. Ei todellakaan tulinen Thaimaan mittapuulla, mutta sellanen, että makuaistia on tallella vielä ruoan jälkeenkin.

Ainekset asetetaan vatiin ja jäähtynyt kastike kaadetaan päälle, sekoitetaan.

Uskalsin ensimmäistä kertaa käyttää kalakastiketta omissa ruoissani. Tuttavuus oli huomattavasti lempeämpi kuin mitä muistikuvien syövereihin oli kätkeytynyt. Ehkä minulle myytiin eurooppalaistettua versiota.

7 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mahtavaa, thaisalaatin ohje! Niitä olen pitkään haikailluit mutten ole saanut aikaiseksi metsästää.

Eilen ruokailin itsekin thaityyliin tuohon Kolmannelle linjalle avatussa Lemon Grassissa. Tosin en salaattia, vaan kanavartaan ja pääruoaksi syötävän ihanan hapanimelän kalan! Ehkä jopa yksi parhaista koskaan syömistäni kala-annoksista. Paikka on hieman erikoinen ja puoliksi kodikas, puoliksi kitsch, pääasiassa lounasravinteli. Mutta tekee terää Kalliolle, sanon asukkaana. Namnaminam.

Ville kirjoitti...

Kiitoksia! Kerro ihmeessä mielipiteesi, jos jaksat reseptiä kokeilla.

Onkos Lemon Grass siinä alppikadun ja kolmannen linjan kulmassa? Vielä jokin aika sitten siinä majaili Sawat-dee. Nimet vaihtuvat, ei sentään yhtä tiheään kuin kulman takana löytyvällä "pizzeria"lla.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ei vaan entinen Pilli ja Pulla (lienikö välissä myös Sapusca?), Kolmannen linjan ja Siltasaarenkadun melkein kulmassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kolmas linja , kävelykadun loppupäässä

Ville kirjoitti...

Joopa joo, aivan toisessa päässä. Hyvä että thai-ruokakin valtaa jalansijaa pizzavoittoisessa kalliossa.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Vielä en ole päässyt reseptiä kokeilemaan, mutta hain kannustusta syömällä papaijasalaatin Ryan Thaissa ja olihan se ihan piruksen hyvää! Mulla on sellainen mielikuva että siinä olisi ollut kaaliakin, mutten oikein luota omaan havaintokykyyni kun thai-ruoka on melko vierasta. Joka tapauksessa, jouduttanee ohjeesi tyyppausta. :-)

Ville kirjoitti...

Näin kun asiaa tarkemmin ajattelee, niin kyllä papaijasalaattiin kuuluu kaali. Tosin siihen ei kuulu katkaravut ja nuudelit. Mutta hyvää tulee varmasti kaikin keinoin!