tiistaina, maaliskuuta 18, 2008

Alppikylän tunnelmaa Levillä


Levi on Suomen hiihtokeskuksista varmaan onnistunein kopio alppikylästä. Se ei todellakaan tarkoita paljoa, mutta muualla sitä ei yhtä ajatuksella ole yritettykään. Paljon on hyvääkin. Ainakin keskustassa, osa taloista on jopa ihan hyvän näköisiä. Paljon on myös kesken ja välillä tuntee kävelevänsä keskellä rakennustyömaata.

Ravintolatarjonnaltaan Levi on kuitenkin hyvällä tavalla poikkeuksellinen keskus. Tarjonta on runsasta ja se on keskittynyttä. Kävellen voi ikkunashoppailla kaikki merkittävät paikat. Myös herkkusuille löytyy jotain, eikä aina tarjota sitä perus rane-pizza-poronkäristys-lapintaika-linjaa.

Tästä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, päädyimme ravintola Bistroon. Alppitunnelma kutkutteli huulilla ja mieli teki paikan kuuluisaa (?) fondueta. Mielestäni ainoa oikea fondue tehdään nimenomaan juustosta. Fileen saa maukkaammaksi lukemattomilla muilla tavalla, kuin liemessä keittämällä. Valinta oli siis selvä.

Nälkä oli laskupäivän jälkeen todella kova ja puoli pulloa maukasta cavaa oli ehditty jo tuhota, ennenkuin ainekset saapuivat pöytään. Oli värjättyjä mustia oliiveja, maustekurkkua, raakaa parsakaalia, hillosipuleita, raneja ja tietenkin kuivaa valkoista leipää. Itse juustomassa sen sijaan tuoksui epäilyttävän paljon valkosipulille.

Nälkä sumensi muut aistit ja vasta aterian ehtoopuolella hieman verta ehti aivoihinkin asti. Valkosipulia?!1 Maku ja koostumus oli lähempänä sulatettua creme bonjouria kuin oikeasta juustosta tehtyä kamaa. Muistaakseni jossain Levin lehdessä oli oikein hehkutettu, miten täällä fondue tehdään oikein, appelzelleriä ja gruyereä käyttäen.

Pakkohan siitä oli kysellä. Ennakko-odotukset eivät tosin olleet kovat. Nuoren kausityöläis-tarjoilijatytön ajatukset ovat keskimäärin enemmän hiihdonopettajapojissa kuin asiakkaan palvelemisessa. Keittiöstä asti tuli kuitenkin viesti jonka mukaan fondue valmistetaan valmiista fondue-pohjasta joka lantrataan kermalla, valkoviinillä ja valkosipulilla.

Emme siis saaneet sekundaa - ainakaan ravintolan mielestä - vaan juuri sitä, mitä keittiömestari oli meille tarkoittanut ja lämmöllä valmistanut.

Kysymys kuuluukin, voiko tästä kitistä? Onko "fondue" samankaltainen käsite, kuin vaikkapa Big mac, joka ainakin teoriassa on samanlainen, tai ainakin samankaltainen, joka paikassa. Jos on, ei ainakaan Levin Bistrossa.

Jos tästä jotain hyvää pitää hakea, oli tämä laimennettu versio huomattavasti vatsaystävällisempi.

11 kommenttia:

rolleh kirjoitti...

On. Ja saa. Tai oikeastaan pitää.

Variaatiot ovat käytettyjen juustojen suhteessa, ohenteeksi valitussa valkkarissa, viimeistelyyn käytettävässä tisleessä ja ehkä jonkinlaisessa keittiömestarin pienessä lisämausteessa, jos ei ihan ortodokseiksi ruveta.

Leviltä ei voi kuitenkaan kauheasti odottaa. Vika ei varsinaisesti ole sielläkään yrittäjissä ja meiningissä vaan aina vahvasi kokonaisuuden viimeistelevässä asiakaskunnassa.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mitä raneja?!

Ville kirjoitti...

Raneja eli vapauden perunoita eli tikkuperunoita eli ranskalaisia. Rakkaalla lapsella on monta nimeä!

rolleh kirjoitti...

"Vapauden perunoita"... Tuo on uusi, mutta erittäin erittäin kuvaava ottaen huomioon... kaiken.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ai rannareita eli raneja! Olisit heti kertont. Vapaudet perunat on oiva ilmasu :-D En kyl tiiä miks.

Annimaria kirjoitti...

Itse tykkään Levillä ehkä eniten Pihvipirtistä. Niitä Alppitalojen alakerroissa olevia ravintoloita koitan välttää kuin ruttoa. Tai no, voi niissä juoda kaakaon laskujen välissä, mutta ei paljoa muuta. Siitä Alppimeiningistä en ite oikein muutenkaan tykkää. Tai siis musta se ei sovi Lappiin, on Alpeilla kyllä ihan paikallaan. Siksi pidän Levillä monista vähän kauempana olevista rakennuksista paljon enemmän. Mutta makunsa kullakin, onneksi on muitakin keskuksia kuin ruotsinlaiva eiku siis Levi.

Ville kirjoitti...

Pihvipirttiäkin harkittiin. Siellä joutui kuitenkin syömään pakollisen alkupalan puhvelista, siksi dissattiin. Seuraavalla kerralla pittää käyvä!

Abe kirjoitti...

Onko kaikki mustat oliivit värjättyjä, vai löytyykö myös oikeast mustia lajikkeita?

Ville kirjoitti...

Väri riippuu kypsyysasteesta, ks esim http://en.wikipedia.org/wiki/Olive

Halvat mustat oliivit värjätään. Maku on jotain aivan toista, kuin oikeasti mustilla oliiveilla.

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh, onpas aika suolainen hinta tuolle fonduelle. Samoin hampurilaiset ihan järjettömän hintaisia, täällä samanlaisia "maalaishampurilaisia" saa hintaan 6e.

Ville kirjoitti...

kyllä sitä mielellään laadusta maksaa enemmänkin mutta huonosta vähäkin on liikaa.