torstaina, lokakuuta 20, 2005

Hanhenmaksaa ja omenoita


Kaunis syyspäivä kääntyi iltaa kohti, lehdet rapisivat jalkojen alla. Kohensin kaulustani viiman suojaksi ja suuntasin yhteen Nyíregyházan parhaista ravintoloista. Tämä Oulun kokoinen kaupunki sijaitsee Ukrainen rajalla - paikassa jossa turisti on harvinainen nähtävyys ja englannin kielen osaajat harvassa.

Hotel Continentin ravintolassa hieman liian suureen smokkiin sonnustautunut tarjoilija ohjasi meidät pöytään. Suureksi yllätykseksi ruokalista löytyi myös englannin ja saksan kielellä! Myös käännöksen taso yllätti, pesten espanjan lomakohteiden vastaavat mennen tullen.

Yksi maan ruokakulttuurin ongelmista on mielestäni annosten liian suuri koko. Kolmen ruokalajin syöminen on käytännön mahdottomuus ellei omaa pohjatonta vatsalaukkua. Yleensä jo alkuruuan jälkeen maha anelee armoa mutta lisää on tuleva.

Muutamasta vahingosta viisastuneena päätin valita pelkän pääruuan, Hanhenmaksaa omena-Tokaji kastikkeessa ja grillattuja vihanneksia. Maksa oli maukasta ja sitä oli paljon vaikka tarjoilija varoittelikin annoksen pienuudesta (palaillaan!). Makean marjaisa kastike tuki rasvahappoja hyvin mutta sitäkin oli lurahtanut lautaselle turhankin kanssa. Ähky meinasi tulla tätä herkkua lapioidessa. Tilanteen pelasti kuitenkin loistava viini, Disznókő Tokaji Édes Szamorodni. Hieman kuivempi, kuin aszú:t mutta lähes yhtä loistavan makuista.

Jälkiruuan koko oli jälleen kerran liioiteltu. Veniljakiisselillä, appelsiinillä ja manteleilla täytetty lettu oli maistuvaa ei tosin kovinkaan ihmeellistä. Paahdetut saksanpähkinät toivat plussaa, niitä olikin heitetty kehiin kokonainen pussillinen. Juomaksi kolmen puttonyon Tokaji aszú.

Ravintola oli n viikon kokemukseen perustuen ehdottomasti hyvätasoisin ja samalla kallein, ei kuitenkaan hintava Suomen mittapuulla. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos näille leveysasteille sattuu osumaan.

Ei kommentteja: