sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Safka

Ravintola Safkasta tulee ensimmäisenä mieleen Kuurna. Molemmat sijaitsevat Kruununhakalaisen kerrostalon kivijalassa ja ovat pieniä ja sympaattisia. Safkassa tosin on enemmän tilaa ja pöytäliinat. Palvelu on Kuurnan pelkistettyyn näytelmään verrattuna lähes ylitsevuotavan ystävällistä. Mikään ei tunnu olevan ongelma.

Ilta hämärtyy ja päädymme - hämmentävän yksimielisesti - "Safka menu"-iloitteluun. Tuntuu etten viimeaikoina juuri muuta kuin suositusmenyytä ole syönykään. Tosin miksi pitäisi, juuri tämän pitäisi olla ravintolan käyntikortti.

Alkuun ahvenliemi. Kala todellakin maistuu siltä miltä pitääkin eikä sitä ole hukutettu kermaan. Silti liemi on saatu maukkaaksi. Seassa vielä erilaisia rouskuvia vihanneksenpaloja ja vieressä kirnuvoilla komistettua ruisleipää. Erittäin hyvää. En varsinaisesti ole kuivan sherryn ystävä mutta tässä suositusjuoma passaa ihan ok.

Seuraavaksi jokiraputrilogia. Keitto on aivan loistavaa. Sopivan täyteläistä ja maukasta olematta kuitenkaan liian läpitunkeva tai tunkkainen. Kakku sen sijaan on aivan liian tillinen. Ei tillissä sinänsä mitään vikaa ole mutta nyt kakkuun olisi voinut tunkea vaikka tofua ja maku olisi ollut aivan sama. Ravun haaskausta siis. Salaatti oli melko suoraviivainen mutta sellaisenaan ihan ok.

Pääruoka on hevosen tournedos. Hevosta ei usein tulekaan syötyä, ellei meetvurstia lasketa. Eipä sitä tosiaan kovin monen lähikaupan lihatiskistä löydykään. Liha on todella mureaa, sopivan kypsää ja sitä on paljon. Ei mitään hienostelukikkailua vaan kerrankin reilu, kunnon pihvi. Lisukkeena oleva kotijuustolla täytetty perunkakku sen sijaan ei loista. Kuiva ja kohtuullisen mauton kakkurainen vaatii tuhdin kulauksen viiniä ennen saattamista viimeiselle matkalleen.

Kotimaisista juustoista on löydetty kelpo yksilöitä mutta parempiakin olen maistanut. Kotimaisuus on hyvä asia ja lähiruoka on muotia mutta se ei saisi olla itseisarvo. Tässä ollaan jo rajamailla olisiko kannattanut tilata herkut mieluummin esimerkiksi Ranskasta. Portviini toimi hyvin.

Jälkiruuaksi vielä kivan makuinen joskin yllätyksetön mansikkaparfait. Lopuksi vielä kotimaista Calvadosta ja espresso.

Kun koko kokemuksen laskee yhteen päädytään reilusti plussan puolelle. Kohtuuhintainen ruoka ja juoma, hyvä palvelu ja mukava miljöö. Jos asuisin naapurissa voisin käydä täällä useamminkin.

Ei kommentteja: