sunnuntaina, lokakuuta 19, 2008

Piikki lihassa


Kirjaimellisesti. Otetaan köntti paahtopaistia. Aikaa pari tuntia vieraiden tuloon. Miten saada lihaan makua? Suolat pintaan. Check. Liha lämpiämään. Check. Uuni päälle. Check. Vielä?

Jos se kuuluisa vuorikin tuli Muhammedin luokse, miksei maku voisi mennä lihan luokse. Tungetaan siis marinadi pinnan sijasta suoraan sisälle.

Koko episodissa oli jo farssin elkeitä, kun marssin Elielin apteekkiin. Farmaseutti, viehättävä nuori nainen, tervehtii ja tarjoaa iloisesti apuaan. Kysyn ruiskuja. Ilma jäätyy, ilme vaihtuu. Käsi hamuaa hälytysnappia. Lievästi vapisevalla äänellä tiedustellaan käyttötarkoitusta ja lähetetään Mannerheimintien Yliopiston apteekkiin.

Harmi että Manskulla on kaksi apteekkia ja valitsin niistä tietenkin väärän, eli keskeisemmällä paikalla sijaitsevan. Sama tilanne toistuu, tällä kertaa miesfarmaseutin kanssa. Minut ohjataan tullinpuomille. Jätän reissun toiseen kertan.

Matkalla reeneistä kotiin poikkean oikeassa apteekissa. Esitän asiani. Epäluuloinen ilme. Tiedustelu käyttötarkoituksesta. Vilkaisu kelloon. Ähäkutti! Kello on yli yhdeksän illalla, ruiskuja myydään vain klo 9-21. Se siitä.

Lopulta menen oikeaan apteekkiin, oikeaan aikaan. Ja voilà, saan ruiskut. Ei ole helppoa.

Marinadi:

  • Öljyä
  • Valkosipulia
  • Kuivattuja yrttejä
  • Lihalientä
  • Suolaa
Kuullotin murskattua valkosipulia ja lämmittelin yrttejä öljyssä. Lisäsin lihalientä ja suolaa. Imin liemen ruiskiin ja piikittelin lihaa, kunnes saturaatiopiste saavutettiin. Sitten vaan mittari selkään ja uuniin, sisälämpötilaksi n 54 astetta. Pienen seisomisen jälkeen parempiin suihin.

9 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

No johan oli ruiskunostoepisodi. Kertonee jotain yhteiskunnastamme. Mitä, en tiedä.

Anonyymi kirjoitti...

Vastasiko lopputulos vuorokauden pintamarinointia? Lihan sisällähän ne maut ei pääse niin pahasti kärähtämään?

Ville kirjoitti...

ylimuuli: tai sitten se kertoo jotain ulkoisesta habituksestani.

osku: Vaikea sanoa. oma kärsivällisyyteni ja kyky katsoa tulevaisuuteen ei ole niitä parhaimpia. Pidemmästä marinoinnista ei siis ole juurikaan kokemusta. Ellei kaupan valmismarinadia lasketa :)

Anonyymi kirjoitti...

Siis onko se liha todella muuten niin mautonta??? Käytä luomulihaa, niin maistuu ilman marinadeja.

Miksi mulla tuli mieleen se asia, mitä olen kuullut lapsille jo opetettavan... siis nykyään halutaan poistaa piikkikammo jo pieneltä ihmiseltä... kun ne opettelee piikin pistämistä appelsiineilla?

Ikinä en osta marinoituja lihoja enkä laita marinadia luomulihaan itsekään. Niistä tulee migreeni monelle. Se voidaan kirjoittaa nykyään myös näin: " m:green: "

Vai onko ihmisiltä makuaisti kadonnut? Se on jo aika huolestuttavaa, sillä ei se ihan turhaan meillä ole olemassa:-(

Ville kirjoitti...

Paulatäti: Hyvä liha on hyvää lihaa ja se ei mielestäni tarvitse mausteita, suolan lisäksi.

Paahtopaisti taas on sellainen osa, josta en hyvää - eli ns kekkosena maistuvaa - tavaraa ole koskaan saanut, joten en osaa suhtautua asiaan.

Seuraavana tavoitteena siis maistaa luomua.

Anonyymi kirjoitti...

Onpas teilläpäin kovin epäluuloiset apteekit. Olen useammasta apteekista hakenut ruiskuja sekä itselleni että suolaamiseen, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Harvemmin edes käyttötarkoitusta on kysytty. Mutta ehkäpä se ulkoinen habitus on ratkaiseva. Nutturapäinen kotirouva ei herätä epäluuloja...;) Joulukinkku ollaan suolattu useamman kerran ruiskun kanssa, tulee punertava ja mehevämpi liha kuin harmaasuolattuna. Tänä vuonna ei sikaa kuitenkaan piikitetä, vaan vietiin kinkku palvattavaksi.

Ville kirjoitti...

Helsingin päärautatieasema ei varmasti ole se paikka, jossa piikkien kyselijöihin suhtaudutaan kaikkein suvaitsevaisimmin. Reaktiot voivat toki johtua myös omasta habituksestani, ehkä laitan pyhäpuvun päälle ensi kerralla.

Nelle kirjoitti...

hei! olisiko kokkipuodissa sellaisia marinaadin injektoimiseen tarkoitettuja ruiskuja? Kannattaa varmaan kysellä. Sain itse jenkkituliaisena Cajun Injektor - ruiskun ja maustepurkin. Ne myyvät niitä siellä ihan toisiinsa teipattuna. Piikki on tukeva tekoa ja sillä saa hyvin marinadia pistettyä lihaan.

Äidilläni, joka on lihamestari on sellainen VALTAVA kinkkujen suolaukseen tarkoitettu ruisku ;) Lapsena pelkäsin sitä... ja pistämistä kun ajattelin sitä yli3 mm halkaisijaltaan olevaa valtavaa kudinpuikkomaista terää... Mutta varmaan niitä pienempiäkin jossain myydään :)

Ville kirjoitti...

nelle: kiitos vinkistä! tuollaisella suonensisäisellä ruiskulla piikittäminen oli kohtuullisen tuskaista, sillä neula meni jatkuvasti tukkoon yrteistä ja tilavuus muutenkin riittämätön.
Myös tuota perinteistä syvämarinointia voisi kokeilla, jos maltti joskus riittäisi.