sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Pos3

Uusi tulokas ja kerrasta suosikkilistalle, Postres todella lunasti odotukset.

Entisen ravintola Smørrebrød:n - josta ei ole kuivine leipineen paljon hyvää sanottavaa - tiloihin aukesi pääsiäisen tienoilla uusi tulokas jonka taustajoukot antavat odottaa paljon. Tämän on huomannut myös lehdistö joka on hehkuttanut tulokasta jo jonkin aikaa.

Perjantai-ilta kallistuu yötä kohti ja palavat makasiinit valavat lopun ajan tunnelmaa Helsingin kattojen päälle. Onneksi Esplanadin kupeessa on keidas jonne maailman paha ei ulotu. Tila on modernin pelkistetty. Tovin saamme istuskella ilman kurkun kostuketta tahi ruokalistoja, luvattoman kauan tämän tasoiselle paikalle. Tässä taitaakin olla illan ainoa poikittainen sana.

Harvinaista kyllä, miehistä koostuvalla seurueella ei oikeastaan ole nälkä. Uskaltaudumme ottamaan paikan nimikko-menun joka sisältää alun suolaisen johdattelun jälkeen vain jälkiruokia. Suolaisena saamme pienen salaatin, kurkkukeittoa ja basilikavaahtoa. Tuoretta ja rapsakkaa. Kuten jo Paul Bocusse aikanaan sanoi, silmä syö mukana. Täällä sitä silmänruokaa piisaa. Enkä nyt tarkoita naapuripöytien asiakkaita.

Toinen toistaan taidokkaampia ruokia kannetaan eteemme ja viinipaketti tarjoilee annoksiin sopivia makeita viinejä. Pieniä omaan makuuni sopimattomia elementtejä sekaan lipsahtaa mutta kokonaisuus on kohdallaan. Eniten mieleen jää ravintolan versio Sacher-kakusta. Isolla valkealla vadilla on rinta rinnan kolme pientä palaa kakkua joiden päällä kolme erilaista jäätelöä. Nam. Tämän kauniimpaa annosta en muista vähään aikaan tuhonneeni.

Palvelu on koko ajan samalla huomaavaista ja eleetöntä, kuten odottaa saattaa. Ainoa ihmetyksen aihe on avoimien viinien maistattaminen. Mitä sitä pitäisi maistaeessaan sanoa?

Eikä tässä kaikki. Hinta on enemmän kuin kohdallaan. Huipputasosta huolimatta puhutaan oman rahan paikasta josta selviytyy viineineen kaikkineen reilulla viidelläkymmenellä eurolla per henkilö. Ja se on paljon se.

Ensi kerralla, johon ei toivottavasti kauan mene, syödään enemmän suolaista ja vähemmän makeaa.

edit: Illan menu

EXOTIQUE - Passionhedelmäkeittoa ja maitojäätelöä
~
LAKRITSA - "sorbet nero" ja hillottua fenkolia
~
JOGURTTI - Granny Smith-sorbettia ja marinoitua kurkkua
~
HIBISCUS - ruusunmarjacarpaccio ja kirsikkasavariini
~
SACHER - Aprikoosia ja crème chantilly
~
VADELMA - macaroon ja vadelmajäätelöä

Ei kommentteja: