sunnuntaina, joulukuuta 17, 2006

Ruokatunnelmia mereltä


Voiko Itämeren risteilyaluksia ja makunautintoa mainita samassa lauseessa? Näköjään voi. Viking Line, tämä Itämeren turo ei kuitenkaan loista ruuan suhteen. Kun ihmiset lukitaan moneksi tunniksi alukseen tulisi ruokailuvaihtojen olla kaikkia kansanryhmiä puhuttelevat. Itse en laivalta löytänyt mitään. Jossain maha piti täyttää joten suuntasimme kohti kulinaristin paratiisia, legendaarista ja perinteikästä seisovaa pöytää.

Fiilis ja tuiske on uskomaton. Katkarapuja, ja vielä kuorineen! Otetaan näitä ainakin kaksi lautasellista. Kuorimisen into lopahtaa viimeistään viidennen kohdalla. No onneksi täällä ei lasketa. Uusi lautanen käteen, nyt ei ädinkään tarvitse itse tiskata. Mitä kaikkea samalle lautaselle oikein mahtuukaan? Lihat ja kalat sulassa sovussa. Vähän kaikkea ja mahdollisimman paljon. Viiniäkin on, niitä molempia.Seurapeli. Mitä jos seisovan pöydän antimista joutuisi loihtimaan edes jonkinlaisen aterian? Jokainen aterioitsia saa tehtäväkseen kolmen ruokalajin illallisen. Kanssakilpailijat äänestävät voittajan.

Alkuruuista voittava annos oli kalan elämän: lohi. Tuomaristo vakuuttui selkeästä esillepanosta sekä selkeiden perusmakujen kunnioittamisesta. Kylmä pöytä onkin selvästi lämmintä parempi, varsinkin kalat ovat varsin kelvollisia - jopa yllättävän maukkaita. Ehkä graavilohta on vaikea ryssiä. Sommellier valitsi annoksen seuraksi hapokasta valkoviiniä.

Pääruokien voittajaksi selviytyi paahtopaistia, pariisin perunoita, punaviinikastike ja marjahyytelö. Juomasuosituksena calimocho - ehkä ainoa tapa saada tätä viiniä alas. Kyllä silmä syö mukana. Ainakin aika menee leppoisasti pienen puuhastelun merkeissä.

6 kommenttia:

Aapo kirjoitti...

Myös mie harrastan tuota seurapeliä seisovissa pöydissä, jopa koulun ruokalassa.
Tai lähinnä tarkoitus saada mahdollisimman kaunis annos. Tietty kokonaisuuttakin voisi miettiä seuraavalla kerralla.

ville kirjoitti...

Mukava kuulla että joku muukin jaksaa näpertää ja yrittää löytää ruotsinlaivan sikapuhvelista niitä hyviä puolia...

Anonyymi kirjoitti...

Heh oot juntimpi ku perus juntti. Ja oikeesti tykkäät ruotsilaivan buhvetista mut eihä sitä kehtaa sanoo et syö rahvaan kans samasta pöydästä ni pitää keksiä tollasia teko syitä.

Et ole oikea kulinaristi vaan pelkkä hienostelija. Näkee läpi sori vaan.

ville kirjoitti...

Hyvä! Pääsit tänne asti ja vasta nyt tajuat kirjoittajan olevan hienostelija. Olen onnistunut.

Ja ei, en pidä seisovasta pöydästä, paitsi kaloista.

Aapo kirjoitti...

Kyllä buffetti on poikaa. Kevään häämatkalla tuli taiteiltua buffetaamiaisilla erilaisia mixplateja. Silja oli paluumatkalla tämän harrastuksen mekka.


http://flickr.com/photos/aaposiippainen/2792327834/in/photostream/

Kaloihin tuli tosiaan keskityttyä. Ja veden makuiseen viiniin (ei siis pahaa).
Lämpimät kävin tsekkaamassa nopsaan, mutta ei ne ihmisen ruokaa ollut.

ville kirjoitti...

Hyviä kuvia! Ilmeisesti Siljalla viinit ovat jopa juotavia.