torstaina, tammikuuta 19, 2006

Maksaa ja pyreetä

Mielestäni Liemessä on yksi tämän hetken parhaita ruokaohjelmia. TV:stä entuudestaan tutut liemikauhojen virtuoosit opettavat tavallisille pulliaisille ruuanlaiton saloja. Välillä Hans Välimäen ego tosin tuntuu pullistelevan olohuoneeseen asti. Jos tämän jättää omaan arvoonsa, on ohjelma erittäin viihdyttävä ja ennenkaikkea opettavainen. Reseptit ovat yleensä sen verran yksinkertaisia että ne muistaa kaupassakin ulkoa (ainakin melkein, sovelluksen varaa pitää aina jättää) ja pieniä vinkkejä satelee maksan kalvojen poistamisesta kirkastetun voin käyttämiseen.

Päätin siis kokeilla joskus ohjelmassa esiintyneitä maksapihvejä jotka maustettiin sitruunankuorella. Koska en muistanut lisuketta joutui sen säveltämään itse.

  • Maksaa
  • Raastettua sitruunan kuorta
  • Suolaa & Pippuria
  • Vehnäjauhoja
Poista maksasta kalvot, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää raastettu sitruunankuori. Pyörittele kevyesti jauhoissa ja paista rapeaksi kuumalla pannulla. Löysäksi jäänyt eli kylmällä pannulla paistettu maksa on aika ällöä.

Lisukkeena oli bataattipyree
Keitellään bataatit kypsiksi pienissä paloissa. Soseutetaan, lisätään mukaan loput ainesosat. Ei kannata tehdä ihan vauvanruokaa, pienet klimpit antavat hampaille duunia. Kermaa kannattaa laittaa sen verran että pyree on lähes juoksevaa. Näin se korvaa samalla kastikkeen jota ei ole.

Mielestäni sitruuna ei sopinut maksaan kovinkaan hyvin. Ehkä makuni on äidinmaidosta imettynä sittenkin kovin konservatiivinen. Puolukkahillo nimittäin sopii maksaan paljon sitruunaa paremmin.

4 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Jos haluat kokeilla italialaista klassikkohöystettä maksalle, suosittelen voissa tai öljyssä haudutettua salviaa. Höylää vasikanmaksa ihan parin millin viipaleiksi, puuteroi jauhossa ja paista niitä pari minuuttia salviavoissa.

Rosmariini kirjoitti...

Liemessä on myös meikäläisen suosikki. Olen oppinut siitä monia kivoja juttuja omiinkin kokkailuihini, esim. tuon kirkastetun voin käytön.

Hans Välimäki vaikuttaa minun mielestäni kamalan ujolta, ja Sukula on ennemminkin se egonsa kanssa pullistelija. :)

ville kirjoitti...

Salviassa haudutettu maksa kuulostaa herkulliselta, sopivan italialaiselta. Pitää koittaa ensi kerran kun tämä raaka-aine taas pannuun päätyy.

Egoista voi varmasti keskustella loputtomiin, eipä ohjelmassa juuri muita kun isoja egoja olekaan. Sukulan supliikkius taas tekee vaikutuksen kerrasta toiseen. Vaikka kattila räjähtää silmilille, on joku hyvä letkautus valmiina.

Rosmariini kirjoitti...

Näinhän se on - kaikki on aina kunkin katsojan silmästä kiinni. Joka tapauksessa mainioita persoonallisuuksia koko kokkikööri.