tiistaina, elokuuta 15, 2006

Havis on kala

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen kun muistelee vierailua Haviksessa? Hinta. Aloitetaan alusta.

Tänne on pitänyt tulla jo pitkään. Vanha puoli on täynnä rapuja juhlivia joten jouduimme uudelle puolelle. Ei pöytäliinoja. Hmph. No samat setit kuitenkin, meille luvattiin.

Seurueellemme on yleensä kohtalaisen helppo myydä mitä tahansa joten myös tiedustelut alkusampanjasta hyväksyttiin yksimielisesti. Non-vintage Nicolas Feuillattea. "How tacky" sanoisi ystäväni Pat Bateman. Onneksi hän ei ollut paikalla.

Valitsimme saaristolaismenuun joka on ilmeisesti voittanut jonkintasoisen kisan. Saaristosta ja ruuasta tulee ensimmäisenä mieleen ruotsinlaivojen "saaristolaispöytä". Onneksi täällä ruoka oli sentään parempaa.



Alkuun kalan elämä. Hauska idea, plussat siitä: mätiä, graavilohta ja samaa kalaa sekä lämmin että kylmäsavustettuna. Mutta toteutus aavistuksen verran mielikuvitukseton. Ainoa kohokohta oli lämminsavulohesta ja ainakin kapriksista duunattu mössö. No kala maistui kalalta, kuten pitääkin. Mutta en halua maksaa näitä summia kamasta jota saa suoraan kaupasta.

Väliin tuore osteri joka ei onneksi tuottanut mahakipuja. Kovin kokenut osterinpuputtaja en ole mutta pitääkö otuksen liikahtaa kun sen päälle roiskaisee sitruunamehua?



Pääruokana olikin sitten loimutettua siikaa kera hernepyreen ja porkkanakastikkeen. Lautanen oli tukossa. Yksittäisille raaka-aineille ei annettu tilaa hengittää vaan kaikki oli läimitty sikinsokin lautaselle ja lautanen täyteen. Värit toivat mieleen tarhaikäisen väriliitutyön. Kala maistui vaikka aavistuksen kuivakkaa olikin. Samoin hernepyree oli onnistunut paremmin kuin oma kokeiluni (josta lisää myöhemmin).

Jälkiruuaksi vielä vadelmapannacotta sekä kaakaosorbettia. Kiva päätös jossei nyt mitenkään mieleenpainuva makuelämys.

Sitten hinta, 120e/hlö. Päädyimme yksimielisesti siihen että olemme saaneet parempaa ruokaa edullisemmin. Ja vielä monta kertaa. Laskuun toi oman lisänsä sampanja joka kustansi 16e lasi. Espresso oli myös hinnoiteltu kivasti 4,5e hintaiseksi. No pitäähän Etelärannan vuokrat jollain maksaa muttei vastaisuudessa ainakaan minun rahoillani.

Päällimmäisenä jäi mieleen korkea hinta jolle ei saatu tarpeeksi vastinetta.

13 kommenttia:

Abe kirjoitti...

Itse en Haviksen ruuista maksanut täyttä hintaa ja olenkin käynyt paikassa kahdesti. Omat ruokani ovat olleet aina superia, mutta osa kalliista viinisuosituksista ovat olleet vähän helmiä sioille. Sen sijaan Jackson Estate innostus alkoi juurikin Haviksesta.
Ja kyllä sitä huvittaisi mennä noita kalan elämiä jatkossakin syömään. Nythän olisi vuorossa Ahvena.

Tuska Fuet Salami -annos on ollut parasta syömääni ravintolaruokaa. Ja viinisuositus oli enemmän kun kohdillaan.

Palvelu on ollut joko täydellistä tai amatöörimäistä. Näillä hinnoilla ei epävarmuuden ja kaaoksen pitäisi näkyä pöytiin asti.

Suosittelen.

Ville kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista!
Mielenkiintoista kuulla ettei kokemamme amatöörimäinen palvelu ollut ainutkertaista.

Ahven kuulostaa huomattavasti mielenkiintoisemmalta kalalta kalan elämään kuin lohi. Pitää ehkä sittenkin tehdä uusintavisiitti jossain vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Palasin eilen Haviksen maisemiin, vaikka paperilla lista näytti tylsähköltä.
Erikoista, että parhaat maut olivat korvasienessä(super), vihreäteesorbetissa ja omenaparfaitissa (SUPER!). Kalaa olen saanut parempanakin. Kalan elämä (siika) on tosin aina varma ja hyvä valinta.

Palvelu oli nyt pirun kiireistä, mutta ehdottoman ammattitaitoista. Viinisuositukset toimivat. Palaan jatkossakin.

Kiitos hyvästä blogista!

Ville kirjoitti...

On tietenkin positiivistä että kalaravintolassa osataan myös alku- ja jälkiruuat mutta kyllä mielestäni kalan pitäisi olla se juttu - vimosen päälle.

Kiitos hyvistä kommenteistasi, ne motivoivat blogin pitämistä!

Anonyymi kirjoitti...

Haviksessa taas käyty ja ruoka oli erinomaista. Palvelu asiantuntevaa ja vuoronvaihdon jälkeenkin vähintään moitteetonta.
Pääruoka oli jälleen aterian tylsin osuus, mutta maut parempia kuin viimeksi eli huippuluokkaa. Pääruoka-annos jopa kohtuuttoman iso eikä esteettisesti kovin tyylikäs. Alku ja jälkiruuista pelkästään kehuja.

Tarjoilija moitti listan viinisuosituksia!! ja kehotti ottamaan halvemman pullon!!

kuvia on tossa lopussa:
http://www.flickr.com/photos/aaposiippainen/sets/72157600266022670/

Ville kirjoitti...

Oh hoh!
Välillä ravintoloissa on sama tunne kuin merkkihuollossa, aina on fiilis että joku koittaa sahata linssiin.

Anonyymi kirjoitti...

Haviksen juuri uusittu vaikuttaa jotenkin laimealta.
Alkuruokalistalta ei tee tilata juuri mitään. Missä kalan elämä?

Ville kirjoitti...

Ai jai, huonompaan suuntaan menee. Miten usein oikeit käyt ko paikassa?

Anonyymi kirjoitti...

Nettisivuilta tän uuden ala carten tsekkasin.

Abe kirjoitti...

Jatkanpa tätä Havis-blogini ylläpitoa :D

"Havis on kala, mutta hinnat karkaavat käsistä"

Haviksen listalla on jo yli 20 euron alkuruokia ja 30 euron pääruokia.
Ravintola ja sen ruoka eivät ole kuitenkaan muuttuneet korotusten myötä millään tavalla kiinnostavemmaksi.

Ainoana erona huomasin liemiamusen vaihtumisen ihan oikeaan kalaan.

Alkuruokana oli kiinnostava hummeri+kampasimpukka (24.90). Kummassakaan ei maistunut tuoreus. Sitkeydestä huolimatta paistamisesta oli saatu kampasimpuken pintaan hyvä maku.
Kukkakaalipyre oli majoneesimaista ja tylsyydessäänkin kuvankauniin annoksen kiinnostavinta antia.
Haudutettu ahven (16.80) (ei kuulema säväyttänyt kalat mieluummin lämpimänä syönyttä seuralaista.)


Pääruuat palauttivat hymyn huulille. Tavallinen kala Haviksessa osataan paistaa kohtuulliseen hintaan ja kuhan (24.90) lisukkeet olivat totista priimaa.

Jälkkäriksi suositeltiin raikkaita ja monipuolisia makuja vadelmasta ja valkosuklaasta. Pinnalla oli suussa poksahtelevia rakeita, jota penskasta sai karkkikaupasta ostaa markalla. Nyt komeuden hinta 12.30e

Palvelu oli rutinoitunutta ja suurempaa paneutumista olisimme odottaneet. Yksi ylimääräinen tarjoilija olisi tehnyt ihmeitä.
Esimerkiksi sellainen jolla on aikaa jutella viineistä.
Haviksen laseittain myytävät viinit ovat tylsiä ja epäilyttävästi yhteen valmistajaan keskittyneitä.

Havis tarjoaa ensiluokkaista ruokaa, mutta korkeat hinnat viittaavat vahvasti turistipaikkaan.


- ilmastointi toi sisälle sikarin hajua
- liian rytmikäs musiikki kävi TAAS korviin. onneksi vaihtui ennen kuin asiasta piti huomauttaa.

Ville kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Tuolla antaumuksella voisit perustaa oman, vain Havikseen keskittyvän blogin.

Abe kirjoitti...

Hei kaikki Mitä söin Haviksessa tänään -blogini lukijat.

Haviksessa on kesällä käyty perinteisesti kahteen kertaan. Perinteistä pidettiin kiinni tälläkin kertaa.

Ensimmäistä kertaa kokeilin Haviksen modernipaa Kitchen-puolta. Klassinen Havis-puoli on alkanut käydä vähän tylsäksi.
Kitchen olikin tunnelmaltaan heti rennompi. Tosin ei niin juhlava. En ymmärrä miksi takaseinälle on nostettu lerpsottamaan kaikenmaailman ruokalehtiä. Lukevatko asiakkaat niitä?

Palvelu oli nyt moitteenta. Ystävälliseen jutusteluun riittii aikaa viime kertaista enemmän. Laseittain myytäviä viinejäkin ilmestyi lisää kun tarpeeksi jaksoi itkeä.
Mietin vain, että mistä puoliksi tarjoiltu itävaltalaisriesling ilmestyi lauantaina ravintolan juuri auettua.
Viini oli kuitenkin täysin kunnossa.

Lohen elämässä oli paljon hyvää, yksi huti ja yksi täydellinen etikkamarinoidun kalan ja pinot grisin yhdistelmä.

Päivän erikoisuutena oli merikrotin poskea, kampasimpukkaa ja chorizoa. Tarjoilija ei saanut täysin vakuutettua miua annoksen ideasta, joten pyysin tuttua ja turvallista.
Kuha oli yhtä hyvää kuin viimeksi, annos päätynyt lautaselle tosin rumasti roiskaisten.

Käy ihmeessä Ville maistamassa tuo kuha. On vielä harvinaisen järkevän hintainen (26.80)
Edullisuus toki kompensoituu 20 euron samppanjalasilla. Valkkasinkin alkuun mustikkamartinin, joka oli hyvin tehty.

http://flickr.com/photos/aaposiippainen/sets/72157606920628252/

Ville kirjoitti...

Kiitos Mitä söin tänään-blogin Havis-divisioonan vanhemmalle kirjeenvaihtajalle, Aapolle!

En usko että Havikseen ihan hetkeen eksyn, monta muuta raflaa on sitä ennen jonossa. Mutta kiitos ehdotuksesta!