tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Hirveä illallisella


Tomaattikeitto. Focaccia.
~
Porsasta bbq
~
Hirvigulassi. Puikulaperunapyree.
~
Juustoja
~
Jugurttipannacotta, sitrussalaatti

Mikä erottaa kotikokin ravintolakokista? Ammattitaidon lisäksi ainakin seurusteluvelvollisuus. Kotikokki joutuu repeämään hellan ääreltä myös ruokapöytään. Tämä asettaa suuria haasteita ruuan valmistelulle ja etenkin esillepanolle. Kuuden hengen annoksia ei viitsi ruveta paljon stailaamaan samalla kun jää paitsi juuri siitä parhaasta kalajutusta, päivän politiikan kiemuroista tai kännikokemuksesta.

Alkuun: tomaattikeitto. Helppo valmistaa, nopea lämmittää ja maistuu aina.

  • Kuorittuja tomaatteja - laiskoille tölkistä
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Valkoviiniä
  • Tuoretta timjamia
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Kermaa (vähän)
  • Balsamicoa
Yksinkertaisista aineksista loihditaan maistuvaa soppaa pitkällä valmistusajalla. Lämmöllä ja kiireettä kokoonkeitetty soppa maistuu todella hyvältä. Kiireettä tarkoittaa tässä yli tunnin keittoaikaa.

Väliruokana porsaanfilettä ja bbq -kastiketta (kiitos Jonille reseptistä). Kypsensin suolalla, pippurilla ja balsamikolla maustetun kokonaisen porsaanfileen kelmuun ja folioon käärittynä 70 asteen sisälämpötilaan. Kierittelin siivutetut palat chili- ja paprikajauheissa ja annoin jäähtyä. Tarjosin bataattisipsien ja kastikkeen kera.
  • Paketti pekonia
  • Sipuli
  • Valkosipulia
  • 1dl Punaviinietikkaa
  • 1dl Espressoa
  • 2 rkl äidin joulusinappia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 2 rkl hunajaa
  • punainen chili
  • suolaa
  • Hippanen maizenaa suurustamiseen
Pekonit paistetaan rapeiksi. Lisätään sipuli, valkosipuli ja pilkottu chili. Kuullotetaan. Lisätään kaikki muut aineet ja keitetään kasaan n 30min - tunti. Soseutetaan. Tuloksena ehkä parasta maistamaani bbq-kastiketta.

Sitten pääruokaan jossa krediitit menevät jonkun vuoden Etiketti-lehdelle. Tässä huomaa heti milloin resepti ei ole omani kun aineksissa käytetään muitakin määreitä kuin hieman, vähän ja paljon. Pientä sovellusta toki on mukana. Korvasin mm lihaliemen demi-glace kastikepohjalla. Tarjosin hirvigulassin perunamuusin ja mummon kurkkujen kanssa. Hirvi:
  • Hirveä
  • Vehnäjauhoja
  • Öljyä
  • 4 Sipulia
  • 3 Valkosipulinkynttä
  • 2 Paprikaa
  • 1 Chilipaprika. Ei liikaa siemeniä mukaan.
  • 3 tl Paprikajauhetta
  • 1 rkl Tomaattipyreetä
  • 1/2 dl Konjakkia (esim Louis XIII)
  • 3 dl Punkkua
  • Puolikas demi-glace paketti
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • 1 plo Tummaa olutta
Pieni lihat ja pyöritä niitä jauho-suola-seoksessa, ruskista öljyssä. Lihat pois pannulta, tilalle sipuli, valkosipuli, paprika ja chili. Kuullotus. Paprikajauhetta runsaasti sekaan niin että ainekset ovat jauheesta punaisia. Tomaattipyree ja konjakki sekaan. Lihat takaisin ja punaviiniä sekä demiglacea niin paljon että ainekset melkein peittyvät. Loput mausteet sekaan.
Itse keittelin 2-3 tuntia ihan normaalilla liedellä mutta paras lopputulos kuulemma saadaan leivinuunissa n kuuden tunnin haudutuksella. Kaupunkiolosuhteissa tätä ei valitettavasti ollut mahdollista kokeilla. n 30 min ennen valmistumista lisätään pullo olutta.

Juustoina tarjottiin mm 1,5 vuotta kypsytettyä goudaa sekä 1 vuotiasta Appenzelleriä. Todella todella hyviä molemmat. Seuraksi ajattelin alunperin viikunahilloketta mutta Kampin K-kaupasta olivat viikunat loppuneet(!!!). Jouduin siis tyytymään päärynään.

Jälkiruuassa yritin hakea Olossa maistettua jugurtin raikkautta - siinä jopa onnistuen. Pienet onnistumisen elämykset tekevät elämästä mukavaa.
  • 3 dl Luonnonjugurttia
  • 3 dl Kermaa
  • Vaniljasokeria
  • Sokeria
  • 5-6 liivatelehteä
Kiehautin kerman mausteiden kera ja lisäsin jugurtin sekä liotetut liivatelehdet. Jaon annoskuppeihin ja jäähdyttelin jääkaapissa.
Sitrussalaatissa oli mm appelsiinia, kiiviä sekä jotain ihmeellistä greippiä jonka bongasin puolivahingossa ja pienessä kiiressä. Mehustin näitä jääkaapissa Cointreaun kanssa. Komeuden kruunasi viiden puttonin Tokaji. Yksi lempiviineistäni.

Taitaa olla viimeinen kerta että teen näin paljon ruokaa sillä reseptien kirjoittaminen käy lähes työstä.

Ei kommentteja: