sunnuntaina, lokakuuta 28, 2007

Vaikeat gnocchit


En olekaan täydellinen. Tämän tosiasian kohtaaminen auttaa pitämään jalat maassa. Onneksi sitä tapahtuu riittävän usein. En olisi kuitenkaan uskonut että ruoka ottaisi selätysvoiton.

Viime aikoina on pitänyt kiirettä. Ruokailemaan on ehtinyt lähinnä eineksiä tai ravintolassa. Muutaman kerran on vapaa hetki ruoanlaittoon liiennyt ja tulokset eivät ole olleet positiivisia. Viikko sitten yritin väsätä Fillet Wellingtonia. Reisillehän se meni. En edes kehdannut kirjoittaa siitä. Sitten gnocchit. No virheistä oppii, onneksi.


Gnocchit ovat näennäisesti helppoja tehdä. Aineksinaan vain perunaa, jauhoja ja munaa. Mitä tässä voi tehdä väärin? Ilmeisesti aika paljonkin. Kuorin keitetyt perunat kuumina, sekoitin jauhoihin ja munaan. Vielä ripaus suolaa ja parmesaaia. Muotoilin kivoiksi mollukoiksi ja keittelin oliiviöljyllä maustetussa vedessä. Otin vielä väriä ja makua pannulla, voin kanssa.

Periaatteessahan homma onnistui. Pallukat pysyivät kasassa ja olivat oikean näköisiä. Kuitenkin mielestäni tärkein, eli suutuntuma jäi puuttumaan. Viimeisellä Garda-järven reissullani sain todella hyviä gnoccheja. Suutuntuma oli, en usko vieläkään että sanon tämän positiivisella mielellä, kuin ala-asteen perunoissa, kivan kuminen.


Omat pallukat jäivät kuitenkin muistuttamaan kädettömyydestäni ollen turhan pehmeitä. Miten näitä oikein pitää laittaa? Teoriassa kumisuushan kai syntyy siitä, että pinta kypsyy muuta sisältöä nopeammin. Vettä ei voi kiehuvaa kuumemmaksi lämmittää, ainakaan kotioloissa. Pitääkö siis öljyn määrää lisätä?

No ainakin haastetta piisaa myös jatkossa.

11 kommenttia:

Aapo kirjoitti...

gnocchea olen itsekin joskus yrittänyt, enkä tajua mikä niissä ei onnistu.

Sohvi kirjoitti...

Sama juttu täällä! Suutuntuma jäi ällöttävän lötköksi ja minulta jäi ainakin syömättä...

ville kirjoitti...

Kiva kuulla että en ole yksin! Raportoin edistysaskelista, jos niitä ikinä ilmaantuu.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoisin näin, että joko niitä on keitetty liian vähän aikaa, että muna ei ole ehtinyt kypsyä tai sitten suhteet ovat väärin.

ville kirjoitti...

Eikös niiden pitäisi olla kypsiä noustessaan kellumaan pinnalle?
Tarkoitatko munan suhdetta muuhun taikinaan vai ylipäänsä ainesosien suhdetta?

jvb kirjoitti...

Kyse voi olla jauhon määrästä. Joissain ohjeissa varoitetaan lisäämästä liikaa jauhoja ettei gnoccheista tule liian "tukevia" (firm)...Jauhojen lisääminen voisi tuoda pallukoihin lisää kimmoisuutta.

ville kirjoitti...

Kiitos vinkistä, se se varmaan on - ainoa puuttuva osa yhtälöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Sanotaan nyt myös sen verta vielä, että usein gnocchit paistetaan viel' pannulla ennen tarjoilua rapeuden lisäämiseksi..

ville kirjoitti...

Osaatko sanoa, miten kauan niitä sitten pitäisi paistella? Yritin kyllä mutta en vain osaa.

terhituu kirjoitti...

Maistuivat jauhoilta..koostumus ja kypsyys olivat kohdallaan eli nousivat pintaan n. 5min kuluttua kiehuvassa vedessä. Seuraavaksi lisään muutakin kuin muskottia, parmesaania ja suolaa..ehkä munia lisää ja jauhoja vaan vähemmän..

valitettavasti öljyllä ei ole mitään tekemistä pastan,gnoccien tmv. keitossa. Öljy on emulsio ja kelluu vain veden pinnalla

ville kirjoitti...

Jauhotasapaino taitaa olla yksi tärkeimmistä tekijöistä koostumuksen suhteen.
Öljy reagoi veteen kuin hanhen selkä. Idea ei kuitenkaan ollut omani, vaan bongasin sen aikaa sitten jostain kokkiohjelmasta. Ideana kai oli, että nostettaessa pallukoita vedestä, hieman öljyä tarttuu pinnalle.