sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Vasaa?


Mistä tietää, ettei liha ole peräisin lihakaupasta? Hintalapun puutteesta voi tietenkin päätellä jotain. Ja jos muovipussin mukana tulee lappu, jossa lukee "vasaa?", voi kuvitella, ettei ainakaan Reinin lihasta ole kyse. Siellä päälle kirjoitetaan vain hinta.

Ei, en löytänyt lihakimpaletta lähikaupan roskiksesta. Tämän palan alkuperä on tarkasti jäljitettävävissä. Mutta mikäköhän laji mahtaa olla kyseessä? Kaikkitietävä Wikipedia ei osannut auttaa. Rupesin jopa epäilemään, mahtaisiko kyseessä olla sittenkin kysymys, eikä lajikuvaus.

No hirveähän tämä on. Siihen se sitten jäikin, eli ilmeisesti sitä nuorempaa hirveä, mutta mitä osaa? Itse veikkasin paistia, lähinnä ulkonäön perusteella. Tällä sivistyksellä on vain yksi tapa ottaa selvää, syödä se.

Rennon letkeällä otteella arvasin kastikkeeksi sopivan seuraavaa

  • Vasaa?
  • Tomaattimurskaa
  • Paljon sipulia
  • Valkosipulia
  • Murskattuja katajanmarjoja
  • Kardemummaa
  • Suolaa
  • Aavistus chiliä
  • Loraus kermaa
  • Öljyä ja/tai voita
Liha ruskistetaan sipulien kanssa. Lisätään muut aineet, ja annetaan hautua rauhassa. Tulos yllätti. Harvoin olen tehnyt näin hyvää kastiketta tehnyt ilman tippaakaan alkoholia. Tarjosin ruoan edellispäivän siitake-risoton jämien kanssa. Toimi itseasiassa ihan hyvin.

Paistissa ollaan edelleen, eli sen viisaammaksi ei tultu.

6 kommenttia:

ylimuuli kirjoitti...

Sä olisit kyllä voinut osallistua marraskuun ruokahaasteeseen, olis voinu tulla todella mielenkiintoinen haastaja. Sitä paitsi eikö hiukan houkutakin vaihtaa iänikuinen liha soijaan ;-) Vaikka onhan vasa aina vasaa.

ville kirjoitti...

Ehkä ensi kerralla :)
Ruokahaaste on omalta osaltani ikuisuusprojekti - aina tekee mieli, mutta koskaan en saa aikaiseksi. Tälläkertaa valinta oli helppo, soijaroihe kun on yhtä seksikästä kuin jauheliha.

ylimuuli kirjoitti...

Pyh, sehän on kokin homma tehdä raaka-aineesta kuin raaka-aineesta seksikästä ja sulta se näyttää sujuvan. Että haastan sut mukaan joulukuun haasteeseen oli aiheena mikä tahansa. :-)

ville kirjoitti...

Se siitä paineettomasta debyytistä ruokahaasteeseen, kiitos! Toivotaan että voittaja päättää seuraavan raaka-aineen oikein...

ylimuuli kirjoitti...

Hahahah, pääset piparkaakkujen leivontaan! Kai niistäkin saa kurmeeta. Ehkä piparkakkumausteella silattu PAISTI? Tai paistin muotoinen piparkakku. Tai piparinvärinen viski?

ville kirjoitti...

tai piparkakusta muotoiltu, satametriä pitkä silakka? No kyllä se soijarouheen voittaa!